Quan passejar és un repte



La Maria, una rosinca de 71 anys, juga cada setmana a la loteria. Però ja fa temps, des que les cames van començar a fallar-li, que l’aventura d’anar a buscar un dècim a l’administració es va convertir en una tasca cada vegada més difícil. Ara és el seu marit Francisco qui puja els esglaons en el seu lloc. Ella i el bastó que l’acompanya des de fa cinc mesos no hi poden entrar. “A quasi totes les botigues passa el mateix”, explica, “hi ha esglaons a l’entrada i jo sola no hi puc entrar. M’he d’agafar a la porta i al meu marit i moltes vegades ni així n’hi ha prou. Com ho he de fer?”, pregunta mentre assenyala el bastó i abaixa els ulls, “és un desastre cada cop que ho intentes. Si ho aconsegueixes, has d’estar sempre atent. Tens por de caure. Si no, et quedes mirant la porta i et sents molt malament”.

Roses, com moltes altres viles, és plena de carrers i places amb barreres arquitectòniques. Barreres invisibles per alguns, però molt remarcables pels ciutadans amb problemes de mobilitat. “Roses portava anys de retard en aquest sentit”, assegura Faustino López, vicepresident de la Fundació d’ajuda al disminuït de Roses (FADIR). “Els que ens movem en cadira de rodes patim les barreres arquitectòniques i coneixem els punts més perillosos”.

És per això que a finals de l’any passat FADIR va lliurar a l’Ajuntament de Roses un informe que alertava dels principals problemes que es trobaven els ciutadans amb dificultats de mobilitat: voreres sense asfaltar, passos de vianants on es fa impossible creuar, carrers amb esgraons... El dossier recollia fotografies dels punts més conflictius i proposava una sèrie de solucions. “L’Ajuntament hi posa bona voluntat i tot està en marxa”, afirma López, que en les passades eleccions era setè en la llista electoral del PSC.

Diu el vicepresident de FADIR que ja nota petites millores, que vora el Centre d’Atenció Primària es circula millor i que totes les noves obres es construeixen sense barreres. El nou equip de govern també ha instal·lat baranes en alguns carrers amb escales. Però Faustino López no se n’amaga: “Ben bé queda el 90% de l’informe per fer”. Les barreres són a tot arreu. A zones tan transitades com l’avinguda de Rhode, la plaça de Catalunya o el carrer dels Pescadors, i a sectors tan aïllats com les urbanitzacions de la vila.

L’informe de FADIR no és la única eina que té l’Ajuntament per millorar l’accessibilitat. El regidor de Serveis Territorials, Francisco Martínez, ens ensenya un dossier gruixut, pesat i complet sobre el tema. És el Pla de Viabilitat de Roses, una iniciativa de l’anterior executiu que hauria d’eliminar les barreres del poble gràcies a un pressupost que supera el milió d’euros. I el regidor hi suma una font de finançament inesperada: la Llei de Barris que la Generalitat acaba de concedir a Roses, que hauria de convertir el Casc antic en una zona lliure d’entrebancs.

En Narcís Mas, venedor de la ONCE, necessita una cadira de rodes per desplaçar-se. Les barreres arquitectòniques formen part de la seva vida diària des del moment en què surt de casa per anar a treballar fins que finalitza el seu horari laboral. Tot i que observa petites millores, creu que el condicionament de la vila en matèria d’accessibilitat serà lent. Encara més si tenim en compte que molts dels nous carrers de Roses presenten, diu, diverses mancances en aquest aspecte. “No vull dir que tot allò nou no s’hagi adaptat, per exemple, els carrers dels doctors han quedat perfectes. Però a molts carrers principals on no han fet obres, ens faltarien mans i peus per comptar tots els llocs on no pots passar”.

Les barreres, però, no només afecten a les persones amb mobilitat reduïda ni són sempre tan evidents. L’Anna és una ciutadana rosinca mare d’una nena de dos anys i una altra de cinc mesos. Des que van néixer, surt a passejar i a comprar empenyent un cotxet de nadó. “Realment és molt difícil fer les tasques del dia a dia a Roses sense problemes: anar a la carnisseria, a la farmàcia, a la caixa d’estalvis…”, reconeix.



“L’Ajuntament hi posa bona voluntat”, apunta FADIR, “però queda el 90% per fer”.

I és que les fronteres no s’acaben al carrer: els comerços i locals d’oci són un altre enemic de l’accessibilitat. Les escales són a l’ordre del dia i, malgrat les lleis, els locals de nova obertura continuen causant problemes a molts ciutadans. “Et sens molt impotent quan vas al banc i t’han d’atendre al carrer perquè no hi pots accedir”, es queixa Faustino López, que es mou amb l’ajut d’una cadira de rodes. “Convidaria alguns empresaris a seure en una cadira de rodes i anar a treballar així al seu despatx. A veure com ho farien i quina impotència sentirien”, proposa.


Més enllà de les voreres

I els impediments no acaben aquí. Sovint les persones amb algun tipus de discapacitat topen amb problemes que van més enllà de la seva autonomia personal a l’hora de transitar pel carrer. Són traves que afecten a la seva qualitat de vida i que normalment tenen a veure amb l’àmbit econòmic. “Les administracions et donen ajuda si no tens res per viure, a partir d’un mínim amb la declaració de la renda ja no et donen res”, comenta en Narcís des del saló de casa seva. I remarca: “Al món laboral no hi ha feina per les persones discapacitades, almenys que les administracions ho subvencionin”. Segons explica en Narcís el rol de les persones discapacitades no és sempre fàcil en la societat. El desconeixement i la manca de civisme són dos problemes amb què conviuen a diari.


“És difícil fer les tasques del dia a dia sense problemes”, diu una mare amb cotxet.


Des de FADIR proposen impartir classes de civisme als centres educatius de la vila. L’Anna ho ha viscut en primera persona i creu que la conscienciació social i la implicació política a hores d’ara és insuficient. “Jo sincerament no era conscient del que suposava viure en la pròpia pell totes aquestes dificultats que provoquen les barreres arquitectòniques fins que he hagut de compartir el meu espai amb un cotxet. I penso que els tècnics i els polítics que són els que han de vetllar pel benestar dels ciutadans haurien de tenir dins la seva escala de prioritats les moltes barreres arquitectòniques que queden encara al nostre poble”.

Tots hi estan d’acord. Reclamen més implicació dels polítics locals. En Narcís ho té clar: “Jo convidaria qualsevol polític que s’assegui a una cadira de rodes, que FADIR li subministraria, i es passegi pels carrers de Roses. Aviam, després què hi diuen”.


Un reportatge de: Laura Gonzàlez Ortensi i Damià Sánchez Bonmatí

Publicat a Revista de Roses, agost 2008

2 comentaris:

Anònim ha dit...

www.bootsoutleter.com NetWeiple
uggs outlet NetWeiple
www.cheapuggscity.com NetWeiple

Anònim ha dit...

br>A report to determine if the roof can be repaired should come in two weeks, the paper reported The most notable addition was the GameDay Stadium, which shows an NFL Films production on a 20-foot (6Looking for green and white? ESPNNewYork To obtain the best with the range readily available in custom NFL Football jerseys, what might be better than the internet to appear for it? You are able to discover many stores on the net, offering you top with the line NFL Football jerseys, has earned national recognition through its title sponsorship of the DNA SHRED STIX STAR YAMAHA RACING TEAM where it competes on a world-class level in Supercross and Motocross, reaching millions of fans Remember these and you will be having a fantasy NFL game on your sideThen there are guys who have experienced standard careers like Carson Palmer or are too-early-to-tell assignments like Sam Bradford, Matthew Stafford and Mark Sanchez
He's also got the Broncos believing by themselves Known to his N So in approach admirers haven't absent anything About author:There are an ample amount of altered Especially people nfl it wholesale are very well-loved by people everywhere2 percent of the population Then introduce you to some of the classic in against the great star individual performances

Authenitc Julio Jones Jersey
Matt Ryan Nike Jersey

Share your answer The Cincinnati Bengals secured a wild card spot and take on the declining Houston Texans Saturday Never inside the background from the NFL has a single player's absence this sort of a large result about the stage spread, says Dave Mason at BetOnline Even big company designers and large scale shops have used fabric jerseys to be a fashion-forward option in order to more traditional designs Jersey Our school football team has won a series of games to play other schools While some places require as little as three years of experience, the more you have the better your chances

Stevan Ridley Kids Jersey