El CAP: La saturació

El Centre d'Atenció Primària de Roses està saturat. A cada metge de família li corresponen 2.000 pacients, un dels nivells més alts de la província.


El Centre d'Atenció Primària (CAP) de Roses està saturat. Així ho reconeixia fa dos mesos el gerent de l'Institut Català de la Salut a la província de Girona, Gabriel Coll de Tuero. Concretament, el CAP de Roses és un dels cinc centres de sanitat primària de les comarques gironines en aquesta situació, conjuntament amb dos de Girona capital, el de Figueres i el de Blanes. Les dades constaten el col·lapse. A Roses, a cada metge i infermera li corresponen 2.000 pacients, quan la mitjana catalana és vora els 1.500. A més, mentre que a nivell autonòmic a cada pediatre li corresponen 1.035 infants, a Roses la xifra gira entre els 1.300 i 1.600 pacients, depenent del professional. Això implica que la durada de les visites al metge de família se situïn normalment entre els 6 i 9 minuts.

El CAP de Roses és el nucli central de l'Àrea de Bàsica de Salut (ABS) de Roses, coordinada per la metgessa Dolors Juscafresa. L'àrea inclou, a més de Roses, Castelló d'Empúries, Empuriabrava, Cadaqués, Palau Savardera i Pau. I en aquests dos darrers casos, les ràtios de pacients per metge són molt menors que a Roses. A l'Alt Empordà hi ha vuit àrees de salut bàsica i gairebé 120.000 pacients potencials. La pressió demogràfica podria augmentar la xifra fins a 140.000 l'any 2015, segons les previsions del Departament de Salut. A Roses en concret, el 22% dels titulars de targetes sanitàries són estrangers, segons dades de finals de l'any 2005.

Entre les novetats recents del CAP de Roses, cal destacar el servei de rehabilitació, que evita desplaçaments a Figueres i possibilita tractar patologies sense necessitat de tractaments amb fàrmacs, com els tradicionals antiinflamatoris.