Els secrets de la pesca rosinca, a Perpinyà

Maria Velasco exposa al festival Visa Off el seu treball "Diàlegs amb el mar"



En un carrer cèntric de Perpinyà, oneja aquests dies un pòster de grans dimensions amb un home que cus una xarxa. És diu Toni i és rosinc. El cartell anuncia l’exposició Diàlegs amb el mar de la fotògrafa Maria Velasco, que s’endinsa en la rutina i els personatges de la pesca a Roses i que s’exhibeix a Perpinyà fins el dia 15 de setembre.

La mostra, com la resta d’exposicions del festival Visa Off, s’exhibeix en una botiga. Són gairebé una vintena d’instantànies emmarcades en un comerç de petites dimensions, estret i acollidor, decorat amb cordes, xarxes i làmpades de taberna de mar. Així, sobre la porta del provador, el visitant descobreix un primer pla d’anxoves pescades a Roses o pot intuir la silueta d’una remendadora, la Carmeta, darrere d’unes bruses de colors pàl•lids que estan d’oferta.“La botiga es converteix en una barreja de fotos i articles de roba que lliguen molt”, afirma Eric Valentin, propietari de la botiga Découverte Marine, on s’exhibeix l’exposició.

Maria Velasco, l’autora de les imatges, explica: “la veritat és que he anat a parar al festival Off per casualitat, perquè em vaig trobar en una mostra fotogràfica amb un dels seus organitzadors”. La seva participació no respon a grans ambicions professionals, sinó que “m’ajuda a nivell personal: no m’hi vull guanyar la vida amb la fotografia”, diu Velasco.

Tot i això, l’obra de Velasco està sotmesa a concurs. El primer dia de la mostra una representació del jurat prenia notes sobre les imatges. “El tema i les fotografies són bones: construeix un bon reportatge”, valorava el jurat, “l’únic inconvenient que veig personalment és que no tenen peus explicatius i hi falten marcs de foto”. Velasco hi treu importància: “la foto és important per ella mateixa; a més, no rebem cap subvenció per organitzar l’exposició”.

La fotògrafa rosinca no ha estat la guanyadora del festival, però probablement s’ha fet conèixer. El festival Visa Off, el conforma una mostra de treballs de fotografies amateur repartida per comerços de tota la ciutat, des de restaurants fins a clíniques. De fet, és una mostra paral•lela al Visa pour l’Image de Perpinyà, un veterà festival de fotoperiodisme reconegut arreu del món. “L’ambient de Perpinyà aquests dies és genial, penso que és un lloc que s’hi ha d’anar si et dediques a aquest món”, sentencia la fotògrafa rosinca.


Més informació sobre Visa pour l'image (reportatge)