L’Ajuntament de Roses va iniciar dissabte la commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès. Ho va fer a la Ciutadella, un marc que va viure en primera persona aquella guerra, i ho va celebrar amb la presentació de la reedició de Sunyer metges, pare i fill, un llibre que dóna vida a aquella Roses que es defensava de la invasió napoleònica.
L’obra, d’August Pi-Sunyer, és “un text de càrrega rosinca tan extrema que hauria de formar part de totes les biblioteques dels rosincs”, va sentenciar el conseller i historiador Joaquim Nadal durant la presentació. La neboda de l’autor, Núria Pi-Sunyer, també va ressaltar la vinculació de l’obra amb Roses: “l’oncle va transformar l’enyorament en literatura”. I és que Pi-Sunyer va escriure l’obra des del forçat exili a finals dels anys cinquanta. Lluny de Roses i lluny de la invasió francesa, Pi-Sunyer aconsegueix recrear “una època convulsa i la Ciutadella de llavors, amb vida i plena de militars i ciutadans”, va dir Nadal des de l’església romànica del recinte, el mateix lloc on s’inicia la novel•la.
Aposta clara
Però l’acte no va ser una simple presentació d’un llibre. Ho evidenciaven les desenes de cadires reservades i la presència de rostres polítics destacats. La basílica va reunir gairebé tots els regidors rosincs, el president del Consell Comarcal, el conseller Nadal i l’expresident Maragall, entre altres polítics vinculats amb la comarca. I, per acabar l’obertura del Bicentenari, l’Ajuntament va organitzar al vespre un concert on grups barcelonins van interpretar música medieval Carmina Burana. Els vibrants cants populars van superar les previsions de públic, que va ser molt divers d’edat i procedència.
> > > > >
+ La Ciutadella de Roses, més pròxima als ciutadans
Els visitants de la Ciutadella de Roses ja no entren per l’edifici de serveis, sinó que ho fan per l’Espai cultural la Ciutadella. L’emplaçament és el mateix, però amb nou nom i nous serveis. A partir d’ara l’edifici de la Ciutadella compta amb una diferent distribució dels espais i una renovada sala d’exposicions, més flexible i oberta a qualsevol tipus d’exhibició. En total una inversió de 90.000 euros per crear “un espai obert a tots els rosincs”, segons l’alcaldessa, Magda Casamitjana. A més, la Ciutadella torna a ser gratuïta per a la gent de Roses, que ha de presentar el carnet d’identitat o ser usuari de la biblioteca, del CAR o de l’Oficina de Català. L’Espai Cultural també disposa d’un servei d’internet inalàmbric, que es podria estendre a tot el recinte monumental. L’impuls del govern a La Ciutadella es completa amb la investigació i la difusió històrica, dirigit per les arqueòlogues Anna Maria Puig i Gemma Vieyra. El recull fotogràfic inèdit La Costa Brava abans de la Costa Brava inaugurarà el proper 4 de juliol la nova sala d’exposicions, aquests dies encara buida i impersonal.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada