Entrevista a Magda Casamitjana, alcaldessa de Roses



La nova alcaldessa, Magda Casamitjana i Aguilà, rep aquests dies els convidats amb la mà esquerra. Té lesionat el braç dret, fet que li dificulta la constant tasca de firmar documents. Es mou pel despatx, modern, espaiós i amb unes refrescants vistes marines, com si estigués a casa seva: col·loca bé dues carpetes a l'entrar i circula entre el mobiliari amb rapidesa. Des d'una butaca de cuir, parla de diversos temes d'actualitat urbanística, educativa i econòmica que afecten al quadripartit rosinc.

Quin paper manté davant la presa de decisions de les regidories?“Cal dir que governem entre quatre grups diferents, fet que em suposa un doble esforç. Parlo amb tots els regidors gairebé cada dia, i setmanalment ens reunim tots els membres de l’equip de govern i cadascú explica què ha fet durant la setmana i quines propostes té. Els dono màxima autonomia, però m’agrada que, abans de posar en marxa res, ho comentem entre tots.”

En la formació del govern quadripartit, s’ha aconseguit que a cada regidor li correspongui un àmbit en què estigui prou format?
“Sí, segur. La primera premissa en la distribució de regidories va ser que cada grup escollís els àmbits en què volien implicar-se. Així, el GIR s’ocupa de tot allò relacionat amb el turisme; el PP, de els temes relacionats amb l’economia; ICV, amb residus i medi ambient; i nosaltres, tota la part social. Tot i això, els diversos membres hauran de fer l’esforç d’aprendre molt sobre la regidoria que ocupen.”

ENSENYAMENT

Una de les primeres accions del seu govern han estat les subvencions per reduir les despeses en llibres de text. És un primer pas per a la universalització dels llibres
?
“Sí, és el primer pas. Nosaltres volíem arribar a la universalització des del principi, però hem arribat amb uns pressupostos ja fets i on això no estava previst. Hem fet una modificació de crèdit i hem pogut arribar a cobrir la meitat de les despeses en llibres de text. Els propers mesos farem un conveni amb les associacions de pares i a partir del proper curs els llibres seran gratuïts”.

Fa uns dies, va mantenir una reunió amb el Director Territorial d’Educació a Girona amb qui va parlar d’iniciatives en ensenyament. Quins projectes a curt termini tenen previst dur a terme?
“Sobretot infraestructures educatives. El nostre municipi té unes infraestructures educatives molt petites i cada vegada hi ha més criatures. Per això farem una Taula de Planificació per saber quant de sòl reservem a quinze anys vista per a llars d’infants, escoles de primària i instituts. El més urgent és canviar l’escola Montserrat Vaireda, perquè fa tres anys que és en mòduls i el Director Territorial no tenia cap paper sobre la taula per a ubicar la quarta escola. Nosaltres, a corre-cuita, volem comprar els terrenys per començar a construir-la”

Per tant, el seu govern segueix la intenció socialista de traslladar la quarta escola a la zona dels Mossos per a fer una àrea educativa.
“Sí. Perquè l’escola haurà de tenir dues línies, amb possibilitat de tres, i el Departament Educació ens demana, com a mínim, deu mil metres quadrats. Així doncs busquem una zona amb suficient espai per a donar qualitat educativa. En canvi, el terreny dels Grecs només permet construir una línia. Pensem que, després dels tràmits judicials, ubicar una escola de dues línies en un terreny tant petit com el dels Grecs seria fer un mal servei al municipi.”

Les accions educatives del nou equip de govern divergeixen molt de les decisions de l’anterior govern?“Sí, perquè per a nosaltres és una prioritat. Tot el tema educatiu, juntament amb la cultura, es tindran en compte transversalment des de totes les àrees de ‘Ajuntament. El govern anterior no havia planificat per fer formació professional ni cursos de garantia social. ”

El quadripartit ha anunciat la creació de la Taula de Planificació Educativa. Qui en formarà part?“Tots els tècnics de l’Ajuntament relacionats amb planejament, els directors de les escoles, associacions de pares, polítics i els serveis econòmics per poder consensuar al màxim les decisions educatives.”

"Ubicar una escola de dues línies en un terreny tant petit com el dels Grecs seria fer un mal servei al municipi"



URBANISME
Ha volgut fer-se càrrec vostè de l’àrea de planejament i gestió urbanística. És, com es diu des de l’oposició, una manca de confiança en la resta de membres de l’equip de govern?“No, al revés. Jo tinc plena confiança en tots els membres del govern. Però vam decidir que l’alcaldessa havia de duur aquest àmbit perquè sóc la figura central del govern, tinc fama de consensuar i el Pla General d’urbanisme és el futur de les generacions de Roses. Me’n faré càrrec fins que no s’hagi aprovat el Pla General, que ara mateix tinc sobre la taula perquè Costes ens demana unes modificacions que no havia fet l’antic govern. Ara mateix podem fer els canvis que vulguem, però anuncio que no el volem tornar a fer de nou.”

En quin estat és la seva voluntat electoral de crear una comissió d’urbanisme?
“Ho començarem el setembre. Ja he parlat amb l’oposició que a partir de setembre farem reunions periòdiques sobre temes urbanístics amb els portaveus per a què tothom sàpiga com funcionen les coses. Aquesta comissió, que anomenarem Consell Rector, informarà a tots els portaveus de tot allò que s’estigui desenvolupant urbanísticament al municipi i que no es tracti al Ple”.

Greenpeace ha inclòs Roses entre els punts negres de pressió urbanística de la Costa Brava. L’Ajuntament té prevista alguna acció per donar resposta a l’advertència?“L’advertència era només per dos aspectes molt sensibles de la població, que encara estan per fer. Primer alerta sobre una actuació de l’anterior ajuntament a la zona del Puig Rom, on les persones hi poden construir per via legal. I el segon punt fa referència al Port Canadell, a Santa Margarida, on es vol fer un petit port esportiu allà on abans hi anaven cases i també tenen tots els permisos de Costes aprovats. Trucarem a Greenpeace ,els transmetrem la nostra voluntat de ser sostenibles i els demanarem totes les proves del què diuen, perquè a nosaltres els informes ens permeten deixar fer aquestes actuacions.”

La reunió que va mantenir a principis de mes a Madrid amb alts càrrecs del Ministeri de Medi Ambient ha significat un pas endavant en el traspàs de Punta Falconera: si s’aprova el conveni previst, l’Ajuntament s’ocuparà de la gestió. Quins projectes tenen?
“El Ministeri de Medi Ambient ens torna a comprar la finca i ens dona l’ús i la gestió de l’espai. He parlat amb la directora del Parc Natural del Parc de Creus, Victòria Riera, i la idea és fer un projecte a Punta Falconera de manera conjunta, més concretament un centre logístic d’interpretació del Cap de Creus.”

Creu que ha facilitat aquestes reunió i acord a Madrid el fet que el govern de Madrid sigui socialista com vostè?“No. Ja estava previst amb l’antic alcalde. La única diferència és que abans era un acord de paraula i ara ens ho transmeten en paper. Nosaltres havíem insistit moltíssim en què l’Ajuntament comprés Punta Falconera i crec que l’Estat ha fet ben fer perquè nosaltres només en farem la gestió d’ús.”

"La idea és fer un projecte a Punta Falconera de manera conjunta, més concretament un centre logístic d’interpretació del Cap de Creus"


COMERÇ I TURISME
La cambra de comerç de Girona apuntava fa uns dies que l’activitat comercial a Roses ha baixat un 27%. Què té previst fer el quadripartit per canviar aquesta tendència?“Tenim algun indicatiu que mostra que l’activitat comercial va a la baixa. Tenim la intenció de fer un Pla de Comerç. Volem buscar la millor manera de connectar les tres grans zones comercials: la pròxima al carrer de Davant, la de l’avinguda Jaume I i la de la zona d’Ítaca.

Així doncs, constata la percepció generalitzada d’un juliol amb una menor activitat turística.“Sí, de moment no és un bon estiu i no hem rebut l’afluència de gent que esperàvem. Sobretot amb dades de recollides de residus i demanda d’aigua del mes de juny, percebem una petita baixada de visitants. Hem de fer, doncs, un esforç molt important a Roses sobre temes de comerç i de turisme perquè no hem acabat d’explicar a la gent la singularitat de Roses, més enllà del sol i la platja.”

Precisament un dels seus compromisos electorals és fer un Pacte pel Turisme. Ja n’ha parlat d’aquest projecte amb la resta d’equip de govern?“Sí, ara mateix és la feina que té encomanada el regidor de Turisme i Comerç, Gaspar Gallego, més enllà del dia a dia. Busquem dos tècnics, un d’ells de la Universitat de Girona, que ens assessoraran per a com duur a terme el projecte. Al passat Ple vam demanar que ERC, que també incloïa la idea al seu programa, que col·laborés intensament amb nosaltres ”.

Hi ha hagut resposta des d’ERC?“De moment han dit que sí, que començaríem a parlar”.

Fa uns dies, Roses entrava a formar part del Club de Turisme Gastronòmic. Quin és l’objectiu de l’ ingrés?“L’objectiu és que el sol i la platja no siguin únicament i exclusiva la fórmula turística de Roses. La gent ha de saber que pot menjar bé aquí, volem atraure un turisme que sigui sensible a la qualitat, que no vol dir que sigui car. Pretenem que els visitants marxin de Roses contents per una bona relació qualitat-preu.”

Tot sembla apuntar que aquest hivern començarà l’execució de l’ampliació del CAP. Des del seu govern, quines altres accions concretes tenen previstes en l’àmbit sanitari?
“El projecte concret és tirar endavant l’àrea sociosanitària. Ja tenim relacions amb la centre geriàtric Pi i Sunyer i la Generalitat per a poder desdoblar la residència i adequar tot aquell espai. Nosaltres ja hem fet saber que ens podem fer càrrec del centre de dia per a gent gran i estem parlant amb Salut per poder fer-hi un centre sociosanitari de una vintena de llits per a què totes les persones que hagin de recuperar-se ho puguin fer aquí enlloc de Figueres. A més, volem signar un conveni amb la residència, que serà la primera vegada que es fa, per aconseguir el transport gratuït per a la gent gran des de casa al centre de dia.”

És cert que hi ha relacions difícils o falta de coordinació entre l’àrea de Francisco Martínez i el regidor Joan Esteve Danés, que abans d’entrar a l’Ajuntament tenia un caràcter polític poc convencional?
“Jo diposito tota la confiança del món en la feina de Joan Esteve Danés. El que sí que es cert és que hem d’anar polint alguns aspectes, perquè hi ha unes normes de convenció política que s’han de seguir. En Joan Esteve està responent molt bé, estem reconduint la situació i avancem adequadament.

En què ha canviat la gestió de l’Ajuntament des que el nou equip de govern hi treballa?
“L’alcaldia està oberta a tothom, ja he rebut unes 350 persones en un mes i mig. Faig unes fitxes sobre les visites, que després passo al regidor que pertoca, i m’han de contestar amb un informe sobre el tema. A més, pel que sento i percebo, hi ha una molt bona coordinació entre polítics i tècnics.”

Publicat a Revista de Roses, de l'agost de 2007