Entrevista a Dolors Juscafresa, directora de l'Àrea Bàsica de Salut de Roses





"El problema de saturació del CAP de Roses se solucionarà amb l'ampliació"



Encara no són les deu, però a la recepció del Centre d'Atenció Primària de Roses el tràfec és continu. Una quinzena de persones, des de nens que aixequen només cinc pams de terra fins a avis amb dificultats per caminar, s'esperen. No hi ha cap cua, sinó una massa anàrquica de gent. Alguns es coneixen i parlen de les seves aventures i desventures al CAP. D'altres observen atents que ningú es coli. Una dona demana pas: ve en busca del seu carnet sanitari, que s'havia deixat al centre. És darrere d'aquesta recepció atrafegada, que la directora de l'Àrea Bàsica de Salut de Roses, Dolors Juscafresa (Cornellà de Terri, 1963) té el seu despatx. Juscafresa manté el despatx, de reduïdes dimensions, en un ordre pulcre i s'hi respira tranquil·litat. Utilitza un ordinador portàtil i post-its, i escriu amb un llapis i una goma de tota la vida. Sobre la taula té documents ordenats per blocs. La directora de l'ABS de Roses analitza la situació del CAP i les perspectives de futur del centre. També explica com afecten, a nivell rosinc, diversos temes d'actualitat en el món sanitari català.

Quines són les causes de la saturació delCAP de Roses?
“Una de les causes principals és la població flotant. A la costa hi ha un nombre considerable de població, tant espanyola com europea, que no està empadronada però hi passa molts mesos l’any, amb el consegüent ús dels serveis sanitaris. I, tot i que atenem aquesta població com la resta, nosaltres disposem només d’uns recursos proporcionals a la població empadronada. ”

Quines mesures s’han pres per disminuir la saturació?
“Cada any s’avaluen les necessitats i aquest any ens correspon incorporar a l’Àrea Bàsica de Salut de Roses un metge, un pediatre i una infermera. Això se li sumen els reforços que incorporem durant l’estiu, l‘allotjament dels quals són sufragats pels ajuntaments de l’àrea.”

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries, vila que forma part de l’Àrea de Salut Bàsica de Roses, demana una àrea pròpia. Ho considera viable?
“Entenc perfectament la demanda perquè Castelló i Empuriabrava tenen suficient entitat pròpia com per tenir la seva àrea. I, a més, tradicionalment la gent de Castelló sempre s’haal ressaltar que Castelló té els seus propis metges, pediatres, llevadora i, d’aquí poc, dentista. L’únic servei del què depenen de Roses és de l’atenció continuada, o sigui, durant les nits i caps de setmana”.

El percentatge d’immigració a Roses és elevat i hi ha veus que acusen la població immigrada de monopolitzar el CAP. Quin punt de vista té al respecte?
“És cert que a Catalunya en general, i a la nostra zona en particular, hi ha molta immigració. Tot i això, no és cert que monopolitzin els serveis sanitaris. La població immigrada fa el mateix ús que la població local. Per exemplificar-ho ens hem trobat casos de persones d’aquí que fan un ús abusiu de la sistema sanitari, com una dona que, sense motiu justificat, venia dos o tres vegades per dia al CAP.”

"Només disposem d'uns recursos proporcionals a la població empadronada"


> L'AMPLIACIÓ
El Govern català va aprovar al març del 2006 l’ampliació del centre de salut. En quin punt està el projecte?
“Les obres d’ampliació CAP, finançades pel Departament de Salut de la Generalitat, ja estan aprovades i pressupostades. Tot apunta que començarem les obres passat l’estiu”.

L’ampliació serà suficient per acabar amb la saturació?
“Sí. El problema de saturació acabarà amb l’ampliació del CAP. La prova és que s’augmentara el nombre de consultes del centre.”

Quins avantatges comportarà als pacients?
“A Roses, hi haurà un Centre d’Urgències d’Atenció Primària, un CUAP, que concertarà les urgències de la zona. A més, disposarem de servei de radiologia i d’analítica, i per tant, serem més resolutius i estalviarem molts viatges dels pacients a Figueres.”

També hi hagut veus partidàries d'instal·lar un segon hospital comarcal a Roses. És una idea viable?
“Possiblement Catalunya és la comunitat amb més hospitals per metre quadrat. Crec que la tendència hauria de ser tenir una atenció primària potent i resolutiva i tenir els hospitals pels casos greus. No crec que Roses necessiti cap hospital, no seria eficient. En tot cas caldria ampliar el de Figueres si quedés petit. “


> L'ATENCIÓ PRIMÀRIA "RESOLUTIVA"
El recent pla de l'atenció primària vol reduir l’ús de les urgències hospitalàries. Creu que els pacients han reduït la tendència a visitar Figueres per patologies lleus o no urgents?

"A nivell català, l’ús de les urgències ha disminuït. Pel que fa a les visites de l’Hospital de Figueres en concret, és cert que reben moltes urgències de Figueres i la seva zona. No obstant, hi ha molts pacients de l’àrea de Roses que van directament a Figueres, sense passar pel CAP. La causa del fenomen és cultural, tradicionalment s’ha tingut la percepció que l’hospital ho soluciona tot. Amb el temps aquest costum està perdent pes perquè l’atenció primària és molt més resolutiva."

El Departament de Salut també pretén limitar les visites als especialistes i augmentar les funcions de l’atenció primària. Com s’aplica això a la pràctica?
"A l’atenció primària cada cop estem capacitats per fer més coses, i hi ha molts exemples que ho constaten. Al CAP estem fent els controls de Sintrom, un medicament anticoagulant, fet que evita haver d’anar amb freqüència a Figueres i possibilita fer els controls de manera més còmoda, punxant al dit. També hi ha millores en el camp de l’endocrinologia, amb la visita mensual d’un especialista que es reuneix amb els nostres professionals."

A més, Salut també s'ha marcat aconseguir la rapidesa en concertar visites. El centre de trucades que s’ha instaurat (902 111 444) ha augmentat la rapidesa i flexibilitat en demanar hora?

"Sincerament, l’índex de visites donades pel centre de trucades és menor del que esperàvem. És un servei per demanar hora pel metge, la infermera i el pediatra, fet que dóna més flexibilitat: es pot demanar cita les 24 hores del dia, tot l’any. A més, es pot fer per Internet. Però, també és cert que hem rebut queixes pel servei, unes queixes discordants amb les estadístiques que tenim sobre el centre de trucades."


> LA SALUT ROSINCA
El Pla de Salut 2006 de la Conselleria de Salut alerta dels alts nivells de persones obeses. Es nota en l’atenció primària aquest problema?

"Sí. L’augment es nota sobretot en el servei de pediatria. El percentatge que tenim registrat entre els 0 i 15 anys volta el 8%, però normalment en aquestes dades sempre hi ha un registre pel capbaix. Tot apunta que la obesitat serà un problema a mig termini."

I també augmenten els problemes cardiovasculars?
"Sense dades concretes, puc assegurar que cada vegada tenim més pacients que han patit alguna malaltia cardíaca, o pacients a qui tractem el colesterol o la pressió alta."

Què poden fer els metges i infermeres per prevenir aquestes patologies?
"La tasca és, sobretot, de les infermeres, que intenten donar consells d’hàbits alimentaris i d’exercici. A més, tenim programes per a una ràpida detecció del risc cardiovascular , o sigui, es mira el global de la persona per saber quin risc té d’emmalaltir de problemes cardiovasculars a un termini d’uns deu anys. Això possibilita tractar aquests riscos de manera molt més dràstica."

També hi ha informes que apunten un ús excessiu de la píndola de l’endemà. Aquesta afirmació és palpable a l’àrea de Roses?
"Sí. La veritat és que es fa servir molt. Potser falta informació al respecte, però quan es facilita aquesta pastilla sempre s’entrevista i s’assessora la persona, es ressalta l’excepcionalitat del tractament i es recomana demanar hora amb la infermera o la llevadora per trobar un mètode anticonceptiu que no sigui puntual"

Publicat a Revista de Roses del juliol de 2007