Roses es fa ciutat

La vila arriba als 20.000 habitants, i passa a considerar-se ciutat. A partir d’ara, l’Ajuntament tindrà més competències en Benestar Social. En aquest context, l’alcaldessa, Magda Casamitjana, aposta per dos projectes sociosanitaris: pisos de protecció oficial i l’àrea de dependència.




Roses ha arribat als 20.000 habitants, però no és una simple xifra rodona. La vila
passarà a considerar-se ciutat. A la pràctica, això és tradueix en més competències i més recursos en Benestar Social. L’alcaldessa, Magda Casamitjana, resumeix el canvi: “L’Ajuntament estarà obligat a apropar tots els serveis bàsics a les persones”. El govern vol aprofitar la nova situació per posar en marxa dos projectes que eren al tinter: la creació d’una plataforma de serveis per a la dependència i la construcció de pisos tutelats per a la gent gran.

“No només significa que passem de ser poble a ciutat”, especifica Casamitjana, “tindrem més competències de les que ens corresponien fins ara. Disposarem una Àrea Bàsica de Benestar Social”. I és que fins ara, qui s’ocupava d’aquestes funcions era el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. L’àrea altempordanesa de Benestar vetllava per l’ajuda a domicili, el transport adaptat i l’atenció d’infants en situació de risc, entre d’altres funcions.

Més competències impliquen més recursos. Per fer front a les noves funcions, el Consistori rebrà més diners de l’Estat i la Generalitat. De moment, el govern quadripartit està reestructurant l’Àrea de Benestar Social i incrementarà el nombre de treballadors.

L’executiu rosinc ha aprofitat el nou panorama en Benestar Social per posar fil a l’agulla a dos projectes que havien anunciat al principi de la legislatura. Primer, la construcció de pisos de protecció oficials, una part d’ells destinats a gent gran. I segon, la creació d’una Àrea de serveis per a la dependència a la vora de l’actual Residència Nova Vida. “Hi prestarem tots els serveis possibles per a que les persones tinguin la millor qualitat de vida”, anuncia l’alcaldessa.

Més independents
Casamitjana augura que els rosincs dependran cada vegada menys de la capital empordanesa. “Només caldrà anar a Figueres per temes capitals”, assegura. En aquest sentit, el govern té sobre la taula la construcció d’un tanatori a Roses, que se situarà al costat del cementiri. L’Ajuntament convocarà abans del mes de octubre un concurs per adjudicar el servei a una empresa privada.

I en l’àmbit sanitari, el Centre d’Atenció Primària (CAP) ha començat la seva ampliació. Les obres, d’uns divuit mesos de durada, possibilitaran un augment del nombre de consultes i la instal•lació a Roses dels serveis de radiografia i analítiques. No obstant això, Roses no tindrà hospital: la consellera de Salut, Marina Geli, ho ha considerat inviable.

> > > > >

Magda Casamitjana. Alcaldessa de Roses.
“Si no aconsegueixo tirar endevant l’àrea de dependència, no haurà valgut la pena ser alcaldessa”


Com es notarà el canvi de competències en Benestar Social?

Tirarem endavant aquella àrea de dependència que havíem anunciat. Hi haurà una nova residència i un centre de dia, on puguis deixar l’avi un parell o tres d’hores. L’àrea també inclourà un respir per poder deixar en bones mans la persona estimada una setmana o un mes. La plataforma oferirà ajuda a domicili, rehabilitació, massatges...

Sovint la política parla de projectes però no es realitzen. Seran visibles els resultats d’aquest projecte a mig termini?
Sí. Ja hem començat les converses i el projecte es veu amb bons ulls. Si no aconsegueixo tirar endevant l’àrea de dependència, no haurà valgut la pena ser aquí.

L’Ajuntament també ha anunciat la construcció de pisos tutelats per a la gent gran. En quina situació està el projecte?
Hem parlat amb l’Incasòl i firmarem un conveni per desenvolupar aquesta àrea. Hi haurà pisos de protecció general per a gent de renda mitjana, per exemple, joves. Però també una quarantena de pisos tutelats per la gent gran. Seran apartaments dins del municipi, en règim de lloguer i d’uns quaranta metres quadrats. Tindran la seguretat que a la planta baixa hi haurà serveis comunitaris. Els pisos disposen d’un botó per avisar una persona disponible a la consergeria les 24 hores del dia.

Els pisos es trobaran a la zona dels Grecs, al terreny anomenat UA4. Quan el govern de CIU va voler fer-ne l’expropiació, dos propietaris van encallar el procès.
Els propietaris continuen fent el que els pertoca. Segueixen sent propietaris. Si volen, poden construir-hi.

Per tant, parlem de menys superfície que la que s’hauria destinat a la quarta escola?
Sí, molt menys. I probablament també hi cabrà una tercera llar d’infants, tot i que uns privats ens han mostrat la seva intenció de crear una guarderia. Estudiarem la possibilitat que sigui concertada.


Publicat a Revista de Roses, abril 2008