"Hi ha moltíssima feina per fer”

Francisco Martínez (PSC). Regidor de Serveis Territorials.


Com valora l’informe que FADIR va entregar a l’Ajuntament?

S’agreix molt. S’agraeix que algú per la seva voluntat es dediqui a recórrer el poble i que ens facin saber quins problemes hi ha, quins llocs no estan ben condicionats. I a més, amb un informe molt agradable i ben fet. És una feina que està molt bé.



De les mesures proposades a l’informe, quines ja s’han dut a terme?
S’agraeix aquesta col·laboració però nosaltres tenim un pla fet, el Pla de Viabilitat de Roses, on tot això ja es contemplava. Va ser elaborat amb l’anterior ajuntament. Té un termini de quatre anys i vol adaptar tot el municipi. Això sí, hi havia algun punt concret de l’informe de FADIR que no sabíem.


Llavors, a curt termini quines serien les prioritats?

Tot això s’està fent ara mateix. I nosaltres ho anem fent poc a poc, desgraciadament no es pot solucionar d’un dia per l’altre. Algun exemple és que hem adaptat carrers on hi ha escales, l’entrada al cementiri, l’accés al CAP, la rampa de l’antic cementiri...

Però hi ha molta feina per fer?
Hi ha moltíssima feina, hi ha moltes zones sense adaptar. El cost total del Pla supera un milió d’euros en quatre anys. A més, ara ens han concedit el Pla de Barris, amb el qual no hi comptàvem i comportarà una millora en l’àmbit de les barreres arquitectòniques. I ara hem tirat endavant una nova ordenança sobre les noves construccions o reformes. Així, quan hi hagi una actuació al carrer ja es farà eliminant qualsevol barrera arquitectònica.

A vegades, les barreres no afecten a la via pública, afecten a comerços. Què es pot fer en aquesta situació?
Nosaltres podem fer campanyes de conscienciació en escoles, comerços... Estem a la disposició del ciutadà.

I quan el ciutadà es troba amb problemes d’accés a comerços, què pot fer?
Es dirigeixen a l’Ajuntament. Hi ha alguns casos que hem pogut resoldre, encara que d’altres són molt més complicats.

Com valora les actuacions fetes en l’àmbit de les barreres arquitectòniques en el primer any de govern?
Va ser una de les primeres coses que vaig preguntar quan vaig entrar a la regidoria. I me n’he preocupat, he parlat amb FADIR.


Es notarà al fi de legislatura?

Jo no em quedaria tranquil si la gran majoria d’aquestes actuacions no s’haguessin fet. Això ho dic de debò. Pensaria que no he fet alguna cosa.


Una entrevista de: Laura Gonzàlez Ortensi i Damià Sánchez Bonmatí


Publicat a Revista de Roses, agost de 2008.