Un pla pel Casc Antic



Roses rebrà una subvenció de 4’31 milions d’euros per rehabilitar el casc antic de la vila. L’ajuda s’emmarca dins el Pla de Barris de la Generalitat. “El gruix dels treballs serà al 2010 i 2011”, apunta l’arquitecta municipal encarregada del projecte, Cristina Casas.




La notícia es va conèixer durant el matí del 8 de juliol: Roses obté més de quatre milions d’euros del Pla de Barris per rehabilitar el casc antic. Era un dels 21 ajuntaments catalans afortunats, entre la seixantena que s’hi van presentar. Aquella mateixa tarda, des de l’entorn de l’alcaldessa es va convocar una roda de premsa pel dia següent i es va avisar els tècnics que eren de vacances. A la presentació, l’alcaldessa, Magda Casamitjana, estava satisfeta: “El Pla de Barris és un dels projectes de la Generalitat que més il·lusió em fa” i va explicar que aquest ajut significaria “fer del casc antic un lloc agradable i amb una qualitat de vida millor”.


1/ Què és el Pla de Barris?

És un ajut que concedeix el Departament de Política Territorial i Obres Públiques dins l’anomenada Llei de Barris. La Generalitat cofinança fins al 50% de projectes de rehabilitació i millora de barris degradats de les viles. A Roses, el Departament defineix així l’actuació: “El projecte té tres eixos principals: l’eix urbanístic, el social i el d’equipaments. Com a principals actuacions es troba la reurbanització dels carrers i la dotació dels espais verds”. Roses és una de les tres poblacions gironines que se’n beneficien en aquesta cinquena convocatòria, juntament amb Figueres i Palafrugell.


2/ A quina zona s’aplicarà?

Al casc antic, una zona que representa un 1’4% de la superfície rosinca i que acull més d’un miler d’habitants. “El casc antic s’ha anat quedant enrere respecte a les comoditats i serveis dels nous barris de la vila”, argumenta el projecte elaborat per l’Ajuntament al qual ha tingut accés aquesta publicació. A la pràctica, el perímetre d’actuació el delimiten la Rambla Ginjolers, el carrers de Sant Sebastià, Joan Badosa, Francesc Macià i Gravina.


3/ El Casc Antic necessita el Pla de Barris?

Sí, assegura l’arquitecta municipal Cristina Casas, que exemplifica: “Al casc antic hi ha molts carrers amb edificis en males condicions, realment és molt diferent de l’Eixample”. El barri ha patit una progressiva degradació dels habitatges, de la xarxa viària i de la pavimentació. A més, hi ha nombroses barreres arquitectòniques, clavegueram en mal estat, i el soroll i les males olors hi abunden. Un 12% dels edificis es troben en ruïna o mal estat, un percentatge molt superior a la resta de la vila.
El Projecte d’intervenció integral del casc antic apunta dos grans arguments socials: l’envelliment de la població i la concentració d’immigrants. La població jove i autòctona ha marxat a altres parts de la vila on gaudeix de més comoditats. Però els majors de 65 anys s’han quedat al centre i ja arriben al 21%, quan a la resta de la vila no superen el 14% dels habitants. “Aquesta zona es converteix en un pol de concentració de la nova immigració”, afegeix el projecte, perquè les males condicions dels habitatges es tradueixen en lloguers més barats.

4/ Per què la Generalitat de Catalunya ha subvencionat el projecte?
El Departament no fa públiques les raons de la subvenció. “El projecte l’havíem redactat altres vegades però l’àmbit era molt major”, assegura Casas. “Jo suposo que llavors ens van deixar fora perquè agafàvem gairebé tot el casc. Ens van recomamar fer una cosa més concreta i amb l’equip polític ho vam decidir així”.


5/ Quins canvis notarà el Casc Antic?

La Maria cus a la fresca en un carrer del casc antic: “Jo visc molt tranquil·la en aquest barri i hi porto quaranta anys. Només hi falta més ordre i seguretat”, explica en castellà. Desconeix el Pla de barris però contesta des de la seva cadira plegable que benvingut sigui. Això és el que vol l’alcaldessa: buscar zones comunes per reunir i trobar-se amb els veïns.
El Pla de Barris pretén esponjar el casc antic i crear espais comuns: més zones verdes, més zones de vianants i més mobiliari urbà. Per exemple, es vol connectar directament la plaça de l’Església i la Rambla, o vincular la placeta del carrer de Colom amb el carrer Nou. Això sí, l’arquitecta tranquil·litza: “El que s’expropia són finques que ja estan afectades des dels anys noranta”. S’eliminaran també barreres arquitectòniques, se soterraran xarxes elèctriques, s’instal·laran contenidors soterranis i es millorarà l’enllumenat públic.


Les 10 peguntes clau sobre la Llei de Barris

6/ Només afecta l’urbanisme?
No. La Generalitat ho deixa clar: un Pla de Barri també ha de millorar la cohesió social i reactivar l’economia de la zona. A Roses es vol potenciar la vida cultural, es vol dinamitzar l’economia més enllà del comerç de temporada i es vol promoure la sostenibilitat.
Un cas concret: a la Rambla, el Pla de Barris inclou la creació d’un equipament cultural que, per exemple, acollirà un hotel d’entitats. L’integraran l’actual SUF i dos edificis annexos, un d’ells encara pendent de passar a mans del Consistori. I a la plaça de Sant Pere es construirà un dipòsit d’aigua de pluja, ideal per reutilitzar. “Al carrer Francesc Macià baixa molta aigua i tenim moltes problemes per treure-la perquè va directa a la platja”, argumenta Casas.

7/ Quan es posarà en marxa?
El Projecte està enllestit, ara queda concretar cada una de les actuacions per part de les diferents àrees municipals o per part d’empreses externes.

8/ Quin termini té el projecte?
Té un termini de quatre anys: el 2012 el casc antic hauria d’estar rehabilitat. Les inversions aniran creixent any rere any i el punt àlgid serà els anys 2010 i 2011.

9/ Quin pressupost té?
El Projecte té un pressupost total de gairebé dotze milions d’euros. L’ajut de la Generalitat és de 4’31 milions, encara que el municipi aspirava a una xifra major.

10/ Com ha reaccionat el govern rosinc davant la notícia?
L’alcaldessa Casamitjana es va mostrar satisfeta i va ressaltar que el Pla de Barris és un ajut autonòmic que té una clara incidència en la ciutadania. A més, Casamitjana va elogiar el treball tècnic: “Cristina Casas i el seu equip ha fet un projecte excel·lent, molt valent i ben pensat”. Per la seva part, el regidor de Serveis Territorials, Francisco Martínez creu que “és una gran oportunitat: quatre milions d’euros per millorar el poble en un moment de crisi”

Publicat a Revista de Roses, agost de 2008