El 'quart poder' rosinc

Enric Badosa
DIRECTOR D'EMPORDÀ TELEVISIÓ

"La nostra emissora ha respectat sempre la pluralitat"




A la televisió tot es veu més gran. I segur que en les ments de molts rosincs, la redacció d’Empordà Televisió també és molt més gran que en la realitat. Els estudis de l’emissora, encara coneguda com Televisió de Roses, són estrets, petits, i l’espai està molt ben aprofitat. El director de la cadena amb seu a Roses, Enric Badosa, explica que la redacció d’Empordà TV va digitalitzar-se abans que les grans cadenes estatals. I no s’està de reconèixer que els seus informatius utilizen teleprompter, un aparell per dissimular que el locutor està llegint. Sí, el tenen, però el van fabricar ells mateixos. És el món de la televisió local, un món on cal enginy i empenta per emetre. Diu Badosa que, a la cadena, ell fa de tot, menys de director.

La política rosinca sap del seguiment que té TV Roses, i recorre a vostès per difondre els mis-satges. Creu que la seva emissora té una influència significativa a Roses?
No crec que siguem el quart poder, ni res per l’estil. La clau és que aquí no fem opinió. El que sí que té influència és allò que diu el polític des de la nostre emissora. I també és influent, sens dubte, L’hora de l’alcalde. Els alcaldes tenen a tots els regidors i caps de serveis pendents del televisor per solucionar aquells problemes que s’han exposat en antena. Els continguts són els que tenen influència.

Per què ara L’hora de l’alcalde utilitza el fil directe telefònic?
Perquè havia arribat un moment en què es posava en dubte la nostra honorabilitat en passar les trucades. Totes les trucades es passaven, excepte si la persona utilitzava l’anonimat per faltar al respecte i honor del polític.

Per tant, va ser una decisió de la pròpia cadena?
Sí, i ho hem exportat a tots els programes de la casa.

Fa uns mesos, el regidor Agustí Donat es queixava que la seva cadena no reflectia correctament les accions de govern. Creu que els serveis informatius reflecteixen la pluralitat política rosinca?
A la nostra cadena hi ha tota la pluralitat que vulguin. Ningú pot dir que Televisió de Roses li ha negat el micròfon per parlar. Per ser sincers, que dos polítics s’enfrontin és el millor que ens pot passar a la televisió. Això crea audiència.

Hi ha qui s’empara en aquell toc d’atenció que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) els va fer el 2005 per “no respectar els criteris de proporcionalitat a l’hora d’informar”.
L’estudi del CAC deia que no es reflectien bé els grups d’ERC i ICV. Però l’estudi es va fer durant una sola setmana. Si n’haguessin analitzat una altra, els resultats haurien estat a l’inversa. La pluralitat s’ha respectat sempre: en les campanyes electorals els polítics apareixen a toc de rellotge i segons els resultats de les eleccions anteriors. I si no s’han obtingut regidors, no intervenen. L’any 2003, Joan Esteve Danés es va plantar a les portes de la cadena per queixar-se. Però enguany ha sortit perquè tenia representació.

Però no hi va haver debat en la darrera campanya electoral.
És cert, no hi va haver debat perquè un dels candidats no volia sortir-hi. Per això vam emetre els mítings.
Quin és el programa estrella?
Les notícies sempre han estat el programa estrella. La prova n’és la publicitat. Els anunciants es barallen per aparèixer durant l’informatiu, sobretot abans dels titulars. Els titulats són sagrats per a l’espectador.

Per què ordenen les notícies per població i no per importància?
Aquest és un dilema que sempre hem tingut. Al principi, quan Castelló es va sumar a les notícies rosinques, tenia la seva lògica. Ara estem negociant acords amb diversos ajuntaments de la comarca i ens estem plantejant un canvi. El més probable és que Roses i Figueres apareguin al primer bloc segons la importància de la notícia, després seguirà Castelló, i al final, la resta de pobles.

Els convenis amb els ajuntaments garanteix la independència dels professionals?
Aquí és cada redactor que es busca les notícies perquè a diari emetem un nombre concret d’informacions per poble. Els polítics no influeixen la nostra tasca. És més, nosaltres infuïm l’entorn: els diaris publiquen allò que nosaltres hem explicat.

> Passat i futur

Televisió de Roses es crea l’any 1991. Per què va néixer l’emissora en aquells moments?
Hi havia un buit legal per crear una emissora llavors, i no es necessitava gaire més que una càmera i un vídeo. I vam decidir provar-ho, va sortir bé i vam continuar.

Com van ser les primeres emissions?
La senyal es donava des de l’hotel Karina. En la primera emissió, vam fer una carta d’ajustament, bastant aconseguida. Emetíem videoclips, fèiem alguna notícia, vam preparar continguts sobre les eleccions que se celebraven al maig... Tots en vam aprendre a base d’errors.

Va ser difícil regularitzar les emissions?
Va costar temps. Al principi, sempre ens volien tancar: venia la Guàrdia Civil i ens precintava els equips. De fet, la situació no es va regularitzar del tot fins que la Generalitat va concedir les llicències de la TDT (Televisió Digital Terrestre).

La seva cadena va rebre la llicència per emetre en TDT. Quins factors els van ajudar?
L’experiència. Un dels factors que més puntuava en el concurs era el temps que es portava emetent. A més, complíem amb els criteris lingüístics, perquè ens vam comprometre a fer un 90% de la programació en català. I finalment nosaltres fem la totalitat de continguts de producció pròpia, un fet poc corrent en la televisió local.

Precisament abans formaven part de plataformes d’emissores locals: la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) i Comunicàlia. Ara ja no. A què es deu el canvi?
Ara formem part de Televisions Locals Independents, i ara sí que som independents. La XTVL està tacada pels diners. El seu objectiu és que les cadenes locals emetin els programes que la Xarxa envia: les seves notícies, esports... amb patrocinadors concrets. Nosaltres no volem emetre aquests programes, sinó continguts del que passa aquí, a Roses, a Castelló o a l’Empordà. Això sí que és televisió local.

Serà difícil per la cadena adaptar-se a la TDT?
No. Nosaltres fa anys que treballem en suport digital. A més, emetrem, com ara, des de Rocacorba. Els tècnics d’allà hauran de canviar el senyal actual i connectar-lo a les emissions digitals.

RosesDigital ara inclou vídeos. És una amenaça per vostès?
Gens, i incorporaran també productes d’Empordà TV. De fet, la nostra aspiració és crear un web amb la programació a temps real.

..............................................

+ Una relació de 70.000 euros
Empordà TV és una empresa privada. Però rep subvenció anual de l’Ajuntament, valorada enguany en 69.091 euros, segons el consistori. A aquesta xifra cal sumar-hi gairebé 3.500 euros per emetre els actes de Carnaval. L’alcaldessa, Magda Casamitjana, afirma que aquest conveni permet que l’ens públic prepari diversos continguts per l’emissora, que els ha de difondre obligatòriament. “Fins ara no sabíem què feia Empordà TV amb els nostres diners, ara volem que quedi desglossat en el conveni”, afirma l’alcaldessa, que haurà de renovar el contracte amb l’emissora a finals de gener. “Ens falta parlar amb la resta de partits del govern i l’oposició”, explica.

Més informació: El consistori vol multiplicar la comunicació

Publicat a Revista de Roses, desembre 2007

1 comentari:

Laura ha dit...

Llegeixo l'entrevista sense haver tingut encara la revista a les mans.
Em quedo amb l'apartat "Passat i futur". Tal volta, el que m'ha descobert més coses interessants (si més no, desconegudes).
Et felicito: has aconseguit una entrevista compacta amb l'afegitó d'haver escollit un bon tema.
Com bé diuen alguns, no s'ha de començar mai la casa per la teulada. Incies amb una entradeta digna del millor "mestre" per a aprenents de periodista.
Els aspectes negatius (que també n'hi he trobat) me'ls guardo per a un altre dia.