La cultura s'encara al mal temps

Festa Major 2008

Ni el vent ni la pluja van espantar la Festa Major de Roses, que va concentrar 45 actes en nou dies. Propostes a totes hores i per a tots els gustos. “Hem volgut adaptar la festa al poble i als visitants”, comenta el regidor de Festes, Carles Ferrer. El cel només va anul·lar dues cites: la nit andalusa a causa de la pluja i la travessia de natació de divendres a per la tramuntana, que podia posar en perill la seguretat dels nedadors.



Amb una tempesta d’aquelles que la sequera havia fet oblidar. Així es llevava Roses el passat divendres, dia central de les festes. Al silenciós carrer només corria algun rosinc amb paraigua i algun turista amb jersei esmorzava torrades. Però, de sobte, es va sentir música. Eren les gralles i els tambors dels geganters de Roses, que s’encaraven al mal temps, mullats, amb les galtes i les mans vermelles. “Vam fer matinades des de quarts de nou i durant el dia només el vent va molestar una mica algun gegant”, explica la cap de colla, Laia Segura. I és que la tramuntana va arribar. La jornada va omplir-se de gegants d’arreu, dels sorollosos Miquelets i trabucaires, dels salvatges correbous i de balls al carrer. Des del grup de danses, Cristina Barceló, explicava: “La gent ha entès que el nostre taller és per fer ball de plaça, ha ballat moltíssima gent”.

“Els concerts semblen de posseïts i la caixa ha anat regular”, reneguen en una barraca. “Ens ha anat molt bé, hem servit molts menjars”, diuen a la vora. Uns altres afegeixen: “La música d’aquest any ha animat molt les nits”. A les barraques de nit, gestionades per colles de Carnaval, només hi ha unanimitat en un punt: la gran majoria de clients són del poble. Aquí, al recinte de fires, es respirava flaire de carnaval. Fins i tot un vespre, l’Ajuntament va aprofitar l’escenari per descobrir el cartell del proper carnestoltes. La guanyadora és una rosinca que estudia disseny, Lorena Blanco: “El cartell és una màscara que representa el carnaval, que vol ocultar allò que ets a diari”, ens explicava contenta.

Les nits de Festa Major van sonar a la música dels grups locals, de cobles sardanistes i del concert de Posta de Sol, que la pluja va aigualir en les últimes peces. I la nit del passat divendres, a Cançó catalana a càrrec del figuerenc Joanjo Bosk i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Cançons de la Cançó va celebrar-se finalment al teatre, però el públic se’n va assabentar: cap butaca lliure. L’organització va afegir tres fileres de cadires a tocar dels músics i parlava de 400 assistents. No va ser un concert gaire acadèmic, potser pel crit de “papa” del fill de cantant en ple recital o per l’error que va obligar a tornar a començar una cançó. El públic, convençut, va dedicar una càlida ovació als artistes.

D’altres van ser rebuts amb xiulets: la nit de teatre a la fresca, dimecres passat, arrencava amb gairebé mitja hora de retard. L’escàs públic d’enguany, vora 500 espectadors, no va saber que el vent havia causat problemes tècnics.

Tradicions, també n’hi va haver. El portaveu de l’organització de l’Empaitada d’ànecs, Joan Prats, en resumia les xifres: 400 participants, 100 ànecs i un 10% d’animals retornats. I diumenge l’Ajuntament va fer renéixer una vella tradició: el concurs de paletes, amb deu parelles concursant i centenars de curiosos al llarg del matí. El repte era construir en quatre hores una volta gaudiniana. Els guanyadors, del Vendrell, deien que sempre treballen plegats i que són aficionats als concursos.

El regidor de Festes, Carles Ferrer, conclou: “Hem apostat per una festa llarga, de nou dies, per donar un valor afegit als visitants. El temps no ens ha acompanyat del tot, però ha sortit molt bé i el poble ha seguit la festa”. Des del principal grup de l’oposició, CIU, enguany sí que donen suport a les fires perquè asseguren que compleixen les mesures de seguretat. “La Festa Major és una continuació del que vam instituir durant catorze anys, com els gegants o l’entrega de la Dracma”, comenta el convergent Carles Pàramo, amb un braç embenat després de cremar-se amb el canó dels Miquelets. Imprevistos de Festa Major.

Publicat al setmanari Empordà, del 19 d'agost de 2008

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola! aquesta tarda he estat fent una visita a fons pel teu bloc i m'he quedat bastant flipat de la quantitat d'articles que has escrit.

De la qualitat no en tinc cap dubte que seran bons, evidentment no me'ls he pogut llegir tots, però els que he mirat per sobre tenen bona pinta.

També m'han agradat les entrevistes, i no només les preguntes sinó també la breu introcucció que fas a vegades.


Doncs res, no volia marxar sense deixar-te un missatge de felicitació!